Site-urile cu atacuri teoriste, cenzurate: țara ca nu mai vrea să vezi clipuri violente online

de: Alexandru Puiu
09 09. 2019

În 2019, au fost înregistrate mai multe atacuri teroriste pe mapamond, iar multe dintre ele au fost transmise live pe Facebook. Autoritățile din mai multe țări se străduiesc să dispară înregistrările de pe internet.

Noua Zeelandă s-a confruntat în 2019 cu cel mai terifiant atac terorist din istoria țării. Un individ înarmat cu o armă semi-automată a atcat două moschei în timpul rugăciunilor de vineri, în Christchurch, pe 15 martie, ucigând 51 de oameni. Atacatorul a transmis evenimentul live pe Facebook, iar înregistrările au fost distribuite de un număr mare de oameni și s-au răspândit în fiecare colț al internetului.

Problema cu acele clipuri este că ajung să fie folosite ca materiale de propagandă și pentru alte persoane vulnerabile. Practic, instigă la terorism și, mai grav decât atât, ar putea desensibiliza tinerii în fața unor acte macabre de violență. Din acest motiv, oficialitățile din foarte multe țări fac eforturi pentru a le scoate de pe internet, mai ales de pe site-uri de știri pe care poți ajunge întâmplător.

Cei mai supărați pe marginea acestui trend de propagare al clipurilor violente sunt australienii. Un ofițer pentru siguranță online din Australia pus presiune pe administratorii mai multor site-uri să șteargă clipurilor cu atentatul terorist din Noua Zeelandă. Cei mai mulți s-au conformat cererii, dar au existat opt excepții.

În acest context, autoritățile din Australia au ordonat furnizorilor de internet care operează în zonă să blocheze accesul pe teritoriul întregii țări la cele opt site-uri web.  „Nu putem permite ca acest material odios să fie folosit pentru a promova, instiga sau pentru a fi un exemplu pentru alte acte teroriste”, a transmis Julie Inman Grant, ofițer pentru siguranță online. Blocarea acestor site-uri are loc pe fundalul eforturilor depuse de Australia de a preveni circulația materialelor video violente online.

Practicile din Australia împotriva violenței online nu afectează însă doar site-uri obișnuite, ci și giganții din domeniul rețelelor sociale. Din luna aprilie a acestui an, a fost adoptată o lege care permite amendarea companiilor din domeniu cu până la 10% din profitul anual și închiderea după gratii a directorilor executivi până la trei ani, dacă nu sunt șterse imediat clipuri precum cel de la Christchurch.